Школа по таекуондо

ТК „Викинг“ е лицензиран клуб по олимпийско таекуондо, член на Българската федерация по таекуондо WT. Основател и председател на клуба е Илиян Боянов. Нашата цел е разпространението на корейското бойно изкуство сред деца и възрастни като средство за тяхното духовно и физическо израстване. Въвеждайки ги в света на таекуондо и неговите принципи, ние се стремим да изградим почтени, отговорни и дисциплинирани личности, които да заемат достойно място в нашето общество.

Таекуондо не е просто физическа тренировка или спорт. Таекуондо е бойно изкуство – цяла система от физически упражнения, духовно развитие и философски принципи, тясно свързани с дуалистичния идеал за хармония (Ин и Ян). Съвременната концепция за таекуондо е в хармонията на ума и духа, насочени към самоусъвършенстване. „Пътят“ в таекуондо не е само процесът на израстване на практикуващия до достигането му до майсторска степен; „пътят“ („до“) всъщност е насоката, в която се развива живота на всеки таекуондист. Когато човек е силно отдаден на собственото си развитие, обмисля и анализира действията си, тогава реално е способен да достигне пълна зрялост – не само физическа, но духовна и морална.

Освен от Илиян Боянов, тренировките в клуба се водят и от Теодор Здравков. Той е един от талантите на българското таекуондо и един от най-успешните състезатели в световен мащаб, за което говорят резултатите му в последните години: двукратен балкански шампион, двукратен европейски вицешампион, петкратен държавен шампион и носител на десетки отличия от международни ранкингови състезания. От 2016 г. до сега е титулярен състезател на Българския национален отбор.